Category Archives: HU

Éjszakai bölcsiben alvás

Tegnap este az Andi bentalvós bulit szervezett a gyerekeknek. Lisa nagyon lelkes volt, alig várta, hogy eljöjjön a nagy nap. Beköltözött párnával, paplannal, pizsivel és zseblámpával a bölcsibe egy éjszaka erejéig. Volt pizzasütés, éjszakai csillagnézés, medencézés, diavetítés. Nagyon élvezték a gyerekek, még este 10-kor nem aludtak. Nekünk hiányzott a kis Lisa, de kihasználtuk a lehetőséget és bevadultunk az estébe. Emmát Rózsika nénire bíztuk, mi pedig a belvárosban a Di Vino-ban és az Ötkert-ben töltöttük az esténket. Olyan érzésünk volt, mintha egy külföldi országban lennénk nyaraláson. Olyan régen történt velünk ilyen, hogy közben Budapest Bazilika környékét felújították és egy új városrész jött létre, ami istenien néz ki. Hajrá Budapest!

Fogászat

Tudni kell, hogy Lisa nagyon fél a fogorvostól, vagy inkább úgy pontosabb, hogy fél minden orvostól. Az ovi megkezdésének egyik feltétele, hogy fogorvoshoz kell vinni a gyereket és papirral ezt igazolni kell. Amikor a szülőink ezt mondták, Lisa ki is jelentettem hogy mondjam meg az ovonéninek, hogy Ő aztán nem megy fogorvoshoz. Sokat rágódtam azon, hogy hogyan kellene mégis ezt elintézni. Orsi javasolt egy kedves fiatal fogorvost, végül oda bejelentkeztünk. Addig egy szóval sem említettem a témát, amíg a kapu elé nem értünk és ott azt mondtam neki, hogy: “Meglátogatunk egy Noémi nevű nénit, akinek van egy szép kutyája és mellesleg bekukkant a szádba és megnézi, hogy a fognyűvő manócskák bebújtak-e a fogaidba.” Azonnal vágta a témát, hogy fogorvoshoz jöttünk, de nem ellenkezett. Fél órát voltunk bent a dokinéninél, igaz sokat könyörögtünk neki, hogy kinyitsa a száját, de végül sikerült megvizsgálnia. Hercegnős Bátorságkártyát állítottak ki tettéért, aminek nagyon örült. Kiderült ugyanakkor, hogy azért van akkora rés a két első metszőfoga között, mert az ajakfék hozzá van nőve az ínyéhez, és az folyton rángatja felfele a csontokat. Ezért egy kis szájsebészeti beavatkozással fel kell ezt metszeni. Na ez lesz majd a kihívás. Ettől még Én is félek. :(

Összeköltözés

Megtörtént a várva várt pillanat.
Miközben Matthias Görögországban volt, összeköltöztettem a két csöppséget a gyerekszobába. Mindezidáig Emma a hitvesi ágy mellett aludt, kivéve amikor a kánikulák voltak, amikor áttettem egy önálló szobába.
Arra jöttem rá, hogy egyedül nehezen tudom megoldani az altatást külön-külön szobában, így ez a megközelítés jobban tetszett. Egy kicsit javult is az Emma alvási szokása – jó esetben csak 2x kel – és arról is megbizonyosodtam, hogy Lisa nem ébred fel feltétlenül Emma sírására. Csak akkor ébred, ha éppen olyan alvási hullámban van, hogy egyébként is ébredne, ha a másik szobában üvölt. Igy ezt a kockázatot be lehetett vállalni. Ehhez kellett nekem egy év, hogy megbizonyosodjak erről. Khm. Kicsit jobb is így. Megtörtént az elhatározás, összeállt a fejemben a puzzle és megtettem. Büszke vagyok magamra :) Egyébként a gyerekeknek is tetszik ez a felállás. Huncutkodnak együtt esténként, majd alvásnak indítom Őket. Emma még szopizik, de csak a nyugtatás végett. Alvást már a nélkül végzi egy rongyika segítségével. (fehér klasszik pelus)
Végre a gyerekszoba belakásra került!
img_6893_a

Ovi

Eljutottunk oda, hogy beírtakoztunk Lisával az oviba és fel is vették. Ez nagy szó, mert csak ebben a bölcsiben 18 gyereket elutasítottak. Állítólag a kerületben 60 gyereknek nincs helye. Ez azért döbbenet. És miért is van ennyi munkanélküli? Hát például ezért.
Nem vagyok elájulva az ovitól (Huncutka ovi), de mivel végigjártam az összeset, azt tudom mondani, hogy egyik sem jobb ennél szerintem. Mind egyformán átlagos. Egyébként meg azt gondolom, hogy minden az óvonéniken múlik, amit egy nyiltnapon nehezen lehet megállaítani, hogy jó-e vagy sem.
Tegnap már szülőin is voltunk. Lisa volt az egyedüli gyerek, aki a szülőin részt vett. Játszott fent a galérián és hallgatózott. Az igazgató néni elmondta, hogy fogorvoshoz kell menni az ovi megkezdése előtt. Nagyon cuki volt Lisa, mert hangosan beszólt: Mama, Én nem megyek a fogorvoshoz, ezt mond meg az óvonéninek, jó? Röhögött az egész terem. Másik: Hittanóra is van az extra foglalkozások között az angol, néptánc és úszás mellett. Megintcsak hangosan megkérdezi? Mi az a “Titokóra” mama? Az összes szülő hangos nevetésben tört ki. Aztán hazafele elmagyaráztam a Hittanóra fogalmát, mire Ő kijelentette, hogy annyira nem érdekli ez a téma, inkább szeretne néptáncolni. Mondtam neki, hogy természetesen az érdeklődését figyelembe vesszük, de sajnos lesznek olyan kötelező foglalkozások az oviban, amiben részt kell vennie és ez nem kívánság műsor.
Ma reggel meg felébredt és kérdi tőlem: A Huncutkába megyünk ma vagy Andihoz(bölcsi)? Mondtam neki, hogy Andihoz. Ettől nagyon boldog lett. Kiabálta hangosan: Mama Nagyon Szeretlek! Látványosan nem szívesen hagyja ott majd a bölcsit.

Emma 10 hónapos

Megint huszonötödike van, újabb hóforduló. Még 2 hónap és születésnap lesz. Elképesztő.

Emma egy bújós kisbaba. Imádja belefúrni a kis fejét a vállunkba, szereti a mellkasunkra hajtani a fejét, és onnan nézelődni, miközben nagyon anyás. papa szinte meg sem tudja vigasztalalni, ha igazán sírós. Ilyenkor csak a cici képes visszahozni a jókedvét. Ha pedig megkapta a cict, akkor hatalmas vigyorral, teljes extázisban ismét nekifog a játéknak. Imád Lisa környezetében lenni, szereti ha gyámbássza Őt. Örömködős, megható pillanatok ezek.

A bújás mellett persze apró pici tank is, aki megy, és mindenen átmászva felfedez. Harap, tép, küzd, hogy elérjen mindent.Újabban nagyon gyorsan megharagszik, ilyenkor idegessé válik és csíp harap. Magán és másokon is láthatóak ezek a nyomok. :) Szóval résen kell lenni.

A fő közlekedési módja a kapaszkodva járás, közben meg ahol nincs kapaszkodó, ott mászik négykézláb. A kúszás teljesen kimaradt már a mindennapok mozgásából. Kedvens játék Lisával versenymászás a folyósón végig. Imádják és közben hatalmasakat hahótáznak.

Kedvenc játéka a kertben a kavicsgyűjtés, markolászás, trambulinozás, Játszótéren imád hintázni, de már a Lisával együtt csúszdákon is lejön. Ilyenkor megy a visítozás.

Kajatéma. Napközben már mindent eszik. Hipp babaételt kap, a saját főztjeimet, amit kifejezetten neki készítek, azt nem nagyon kedveli. Mivel 10-16 óráig nem vagyok otthon ilyenkor ebédre eszik valami főzeléket, alvás után pedig valamilyen túrós/gabonás gyümölcsdesszertet. Önmagában a gyümölcsökért még mindig nem rajong, de a cseresznyét már előszeretettel megeszi és az alma is bekerült a menűbe. Reggelente joghurt a kedvenc, ezt szívesen majszolgatja. Már elérkezett a pillanat, amikor egyedül szeretne enni, ennek következménye, hogy a haja, arca és az egész környezete folyamatosan tiszta kaja. A papír nagy kedvenc! :)) Résen kell lenni, hogy sehol ne maradjun egy darabka sem, mert biztosan Emma megeszi. :) Emelett nyilván sokat szopizik, reggel egyszer, délután mikor hazaérek és este. Éjszaka pedig NONSTOP, ugyanis tényleg óránként kelt az evéssel. Nyilván ez nem az evésről szól, hanem a közelség hiányáról. Kimerítő. Éjjel igazi terorrista. Általában 7-kor kel és napközben még 2x 1 órát alszik.

Szeretem, ahogy figyeli Lisát, és szeretem, ahogy minden szinten követi Őt. Szeretem, hogy olyan akaraterős, mégha ez néha nagy nehézség is a mindennapokban, hiszen nem lehet már vele azt tenni, amit mi akarunk. Fejlődik a kis egyénisége és akarata nap mint nap.

Imádja a kutyákat. Ahogy reggel felébred, azonnal mondja, hogy vau-vau. Ha sétálunk, és véletlenül 1 km távolságba feltűnik egy kiskutya, azt Ő azonnal észreveszi és mutatja. Zsömike az Isten. Lefekszik neki Zsömi és engedi, hogy minden porcikáját megvizsgálja. A körmét, a cicijét, az orrlukát, a fülét. Ilyenkor távolról figyelem Őket. Imádnivalóak. Lisának nincs ilyen kapcsolata Zsömivel. Ő is imádja, de Ő inkább cicapárti.

Adatok: 9100 gramm, 74-es ruhákat visel.

Emmával korházban

Május 1-ei 4 napos ünnepünkön Emma baba 40 fokban sült felakadt szemekkel 3 napon keresztül, miközben odakint 30 fokos nyári meleg volt. Riasztó volt a helyzet, mert nem ment le a láza. Sem vizes borogatással, sem hideg fürdővel. Kúppal is csak fél fokot csökkent és a szemei fel-fel akadtak. Ekkor jöttek haza Lisa és Matthias Németországból. Mi hazahoztuk Őket a reptérről és másnap reggel beköltöztünk a korházba. Ügyeletre mentünk, ahonnan nem engedtek el, mert nem találták meg az okát a magas láznak. (nem volt piros a torka, nem látszott rajta, hogy fájna valamije)
János Korházba küldtek, szerencsére együtt feküdhettünk bent, így azért nem volt olyan vészes. Igaz, amikor először az ügyeleten kimondta a doktornő, hogy nem mehetünk haza, hanem szóljak a páromnak, hogy hozzanak be cuccokat, akkor a könnyeimmel nem tudtam mit kezdeni. Zokogtam mint a záporeső. 9 hónapos és korházba kerültünk. Ijesztően hangzott. Utólag persze okosabb lettem. A felelősséget próbálták a korházra hárítani. A korházban meg csak ügyelet volt, semmit sem csináltak velünk a vérvétel és vizeletvételen kívül, amik ugyancsak negatívak lettek. Az első munkanapon pedig kirugtak a korházból, amikor az orr-fül gégész megállapította, hogy középfül gyulladása van. Antibiotikum és kész. Nem jöttünk haza üres kézzel, egy vírusos hasmenést is összeszedtünk, amit átadtunk Lisának is. De túl vagyunk ezen is. Igaz gazdagabbak lettünk egy barátnővel, aki Emmácska pajtása – ANNA. Amikor már jobban lettek, hatalmasakat kurjongattak kettecsként a korteremben. :)
Miközben a korházban voltunk Matthias Lisával volt és minden nap 2x bejöttek hozzánk. Ilyenkor lementünk a korház játszóterére és ott játszadoztunk egy kicsit vagy koszorút fontunk. Mindannyiunknak nehéz volt ez a néhány nap, de szerencsére már ez a múlt. :)

Emma 9 hónapos

A hónapok csak pörögnek és a piciből kicsi lesz és azon vesszük észre magunkat, hogy itt totyog melletünk. Sajnálom, hogy így pörög az idő, megállítanám. Emma cukisági faktora csak nő, egyre okosabb, ügyesebb, erősebb és mozgékonyabb. Kúszik szélsebesen, térdel, ül, és áll is, sőt mindenre megpróbál főlmászni. A négykézlábas mászást azért nem gyakorolja, mert nagyon csúszik a padlónk, így sokkal gyorsabb a kúszással. Az ágyban vagy fent a szőnyegen mászni is szokott. Kibújt ebben a hónapban a 2 felső fogacskánk is. Megkapta a Meningitek oltást és a dokinéni meg is mérte: 8650g és 75 cm. Elkezdtük a 74-es ruhákat hordani. Csak győzzük a ruhákat cserélni a szekrényben. Még mindig sokszor kel éjszaka (4-5x), ehhez már magam is hozzászoktam. Nappal 2x alszik: egyszer reggel egyszer délután.
A hozzátáplálásban is haladtunk. Az ebédet és uzsonnát teljesen kiváltottuk, főzelékre és tejpépre. Már csak reggel, délután és este szopizik és persze éjszaka 4x 5x. Vetkőztet ha cicire vágyik és megküzd a szeretetért, kiharcolja a figyelmet is magának.
Tündérbogárka a mi kis Csipikénk!!!

Lisa in Deutschland!

Most hogy Matthiasnak van 2 szabad hete a munkája felvételéig, Oma és Opa elcsábította Darmstadtba Lisát és Matthiast. 5 napig távol lesz tőlem a nagyobbik kicsim és a Drágám is. Furcs ez így kettesben az Emmával. Nagy a csönd és nyugalom körülöttünk, ami mindkettőnknek furcsa. Gondolom ezek a napok azért istenien fognak telni Lisának, hiszen a nagyszülők ilyenkor ásót kapát eldobnak, csakhogy a kis Lisa jól érezze magát. Ma már fél 10-kor a játszótéren voltak Opával … :) És a némete istenien fejlődik. Matthias épp mondta, hogy egy magyar szó sem jön ki a száján és olyan ügyesen kommuikál németül, mintha ez neki teljesen természetes lenne. És hát az is :) Hiányzol KICSIM!!!